LUE LISÄÄ SPINESTÄ

  

 • Mitä olen oppinut Spine Metodi -peruskoulutuksessa? (18.2.2020)

   

  Spine Metodi -koulutus on syventänyt ymmärrystäni tule-vaivojen esiintymisessä ja kehittäneet fysioterapeuttisia "silmälasejani" asennon, liikkeen ja liikkumisen havainnoimisessa ja tutkimisessa. Lisäksi koulutuksen myötä liikepankkini on kasvanut huomattavasti Spine Metodi -koulutuksessa käytyjen harjoitteiden myötä ja olen oppinut ymmärtämään, miten pienillä asioilla saadaan isojakin muutoksia tules-vaivojen vähentämiseksi.

  Timo Haikaraisen luento syvensi tietämystäni voimaharjoittelusta koulussa opetettuun nähden. Voimaharjoittelu kytkettiin valmennuksen näkökulmaan, josta Spine Metodissa on kyse. Vesa Lehtolan luento liikekontrollin häiriöistä ja spesifistä harjoittelusta antoi lisää valmiuksia ja työkaluja fysioterapeuttiseen tutkimiseen ja harjoitteiden laatimiseen, mistä on erittäin paljon hyötyä tulevissa tules-opinnoissa ja myös tulevassa harjoittelujaksossa. Spine Metodi-osuudessa päästiin heti Heli Kallion ja Nea Valleniuksen käytännössä arvioimaan ja tutkimaan muita ja harjoittelemaan kliinistä päättelyä muun muassa Spine- testipatteriston kautta sisältäen toiminnallisia testejä. Enää ei ole myöskään epäselvää mitä eroa on liikehäiriöllä ja liikekontrollin häiriöllä. 

  Spine Metodi-konseptissa liikkeen arvioiminen ja spesifit harjoitteet ovat isossa roolissa. Liikkeen ja liikkumisen arvioiminen on tärkeää, mutta vaatii harjoittelua. Kun havannoi liikkeen häiriöitä aika helposti pienillä asioilla saadaan muutoksia aikaan. Kun harjoitteita pääsi itse kokeilemaan, oppi myös paljon omasta asennosta, kehosta ja kehon hahmotuksesta ja hallinnasta. Tämä taas lisäsi ymmärrystä siitä, mitä harjoitteet voivat vaatia tulevilta asiakkailta. Jos ei itse olisi päässyt testaamaan liikkeitä, olisi niitä ollut erittäin vaikea ohjata muille. Muiden ohjaamisessa puolestaan oppi sanoittamaan asioita paremmin ja käyttämään myös manuaalista ohjausta. Spesifit harjoitteet spesifeihin ongelmiin antoivat paljon uusia ajatuksia tules-vaivojen hoitoon ja oma liikepankki ja osaaminen kasvoi korvaamattoman paljon. 

  Fysioterapeuttiset "silmälasit" kehittyivät entisestään ja oli mukava kuulla myös kouluttajilta palautetta kehityksestäni koulutuksen edetessä. Epävarmuus omista tulkinnoista oli lieventynyt huomattavasti ja kliinisen päättelyn lisäksi johtopäätöksien tekeminen alkoi sujua. Lopuksi spesifeistä harjoitteista siirryttiin voimaharjoitteluun, jolloin ympyrä sulkeutui ensimmäisen koulutuspäivän voimaharjoitteluluennosta käytännön voimaharjoitteluun. Harjoitteita tulen varmasti tarvitsemaan ennemmin tai myöhemmin, vaikken tulevaisuudessa työskentelisikään Spine-valmennuksen parissa.

  Tässä suoritukseni leuanvetoliikkeestä, jossa tein aluksi itse omalla tekniikalla, jonka luulin olevan paras mahdollinen. Toisessa suorituksessa liikettä korjasi Spine Metodi -kouluttaja. Ohjauksen avulla ymmärsin, minkä lihasten tulisi työskennellä aktiivisemmin optimaalisen suorituksen aikaansaamiseksi. 

  Katso video.

   

  Koulutuksessa hienointa Spine -valmentajan tittelin lisäksi oli se, että kaikki olivat siellä yhteisen asian eli asiakkaiden tuki- ja liikuntaelinvaivojen vähentämisen puolesta, vaikka kaikki tulivat hyvin eri lähtökohdista. Taustalla oli fysioterapeuttien lisäksi personal trainerin, liikuntaneuvojan, osteopaatin ja pilatesohjaajan koulutuksia. Tällaista yhteistyötä fysioterapeuttien ja muiden ammattiryhmien välillä tarvitaan varmasti tulevaisuudessa lisää ja koulutuksessa on päässyt luomaan kontakteja eri ammattiryhmien ja paikkakuntien välille. Yhdessä pohtiminen ja ajatusten jakaminen opetti kaikille varmasti jotain uutta. 

   

   

  Suosittelen Spine Metodi -koulutusta ehdottomasti opiskelijoille, joiden kiinnostus on TULE-vaivojen hoidossa sekä valmennuksessa ja jotka haluavat verkostoitua muiden fysioterapeuttien ja ammattiryhmien kanssa. Jos haluaa kehittää fysioterapeuttista osaamista ja päättelyä ja saada sitä kautta lisää itsevarmuutta omaan tekemiseen, tämä koulutus sopii siihen. Lisäksi ainakin Metropoliassa koulutuksesta on mahdollisuus saada opintopisteitä. Uskon, että kun koulutukseen saataisiin valmistuvia viimeisen vuoden opiskelijoita, he voisivat työllistyä esimerkiksi suoraan Spine-valmentajina, koska tekijöille on varmasti kysyntää. Onhan koulutuksen idea kuitenkin olla vastaus yli miljoonan suomalaisen tuki- ja liikuntaelin vaivoihin tutkimusnäyttöön perustuvan valmennuksen muodossa ja Spine Metodi -peruskoulutus antaa ehdottomasti valmiudet tähän! 

   

  Täältä löydät vielä lisätietoa Spine Metodi -koulutuksesta:

  https://www.spinemetodi.fi/koulutukset/kouluttaudu-spine-valmentajaksi

   

  Emma Lehtonen, fysioterapeuttiopiskelija

  Metropolia AMK

    Takaisin