Onnistuneen tules-ryhmäliikuntatunnin kolme vaihetta

 

Suomessa TULE-vaivoista kärsii yli miljoona ihmistä. Kaikki eivät välttämättä edes tiedosta kipujen, rajoitteiden ja kolotusten johtuvan juuri tuki- ja liikuntaelinvaivasta. Suurimmat osat vaivoista ovat kuitenkin toiminnallisia. Tämä on hyvä asia liikunta-alan ammattilaisen näkökulmasta, sillä se tarkoittaa sitä, että vaivat ovat oikeanlaisilla harjoitteilla mahdollista saada pois.

Ryhmäliikuntaa ohjatessa voi tuntua hankalalta ottaa huomioon TULE-vaivaisia. Tunnin tahti voi jo olla koreografisesti niin tiukka tahdiltaan, ettei siellä ole sijaa ohjeistaa ihmisiä heidän tarpeidensa mukaan, jolloin jokainen suoriutuu tunnista omin avuin. Monella asiakkaalla saattaakin tunnin aikana tai tunnin jälkeen tulla kipuja ja epämukavaa olotilaa kehoon huonossa asennossa suoritettujen liikkeiden vuoksi.

Kun halutaan tarjota tuki- ja liikuntaelinvaivaisille toimivia tunteja, on tunnin rakenteessa otettava neljä asiaa huomioon:

1. Teema

2. Kehon lämmittely & aktivoivat harjoitukset

3. Työosio

4. Keho rennoksi

Kun lähdet koostamaan tuntia, tulee sinun ensin tietää kohderyhmäsi. Onko sinulla ryhmä, jossa on olkapäävaivoista kärsiviä asiakkaita? Tai selkäkipujen kanssa kamppailevia? Jos sinulla on tiettyyn kehon osa-alueeseen rajoittuvat TULE vaivaiset kohteena, tunnin suunnitteluun valikoituvat harjoitteet tämä teema mielessä pitäen. On myös vaihtoehtona luoda tunti, jolle voivat osallistua ihan kaikki. Tällöin tunnille valikoitavissa harjoitteissa on otettava huomioon yleisimmät tuki- ja liikuntaelinvaivat ja niiden haasteet. Tärkeää on myös muistaa, että tuntia ei suunnitella pelkästään ajatellen mihin asiakas pystyy. Harjoitteiden on oltava sellaisia, että niiden avulla asiakkaan asentoa saadaan korjattua oikeanlaiseksi ja vaivoja saadaan myös niillä vähennettyä, ehkä jopa täysin poistettua. 

Kuten kaikki ryhmäliikuntatunnit, myös TULE ryhmäliikuntatunnit alkavat huolellisella kehon lämmittelyllä. Lämmittelyssä on hyvä huomioida työosiossa tulevat liikkeet ja tehdä aktivoivia harjoituksia, jotta minimoimme virheelliset liikeradat ja harjoitteiden suoritukset. Lämmittelyn aikana on myös hyvä lämmitellä asiakkaiden aivoja eli antaa asiakkaalle ohjeita hyvän keskiasennon tuottamiseen ja sen ylläpitämiseen. 

Työosio suunnitellaan sen tuntityypin mukaisesti minkä olet valikoinut. Jos olet valinnut voima tunnin, sinun tulee myös päättää, työstetäänkö tunnilla koko kroppa vai pelkästään jalat ja core tai ylävartalo ja core. Sitten valikoit sen mukaan yksinkertaiset liikkeet, jotka palvelevat juuri tätä valitsemaasi teemaa. Harjoittelu tehdään kuntosaliharjoittelumaisesti sarjoina ja toistomäärinä. Liikkeissä on hyvä olla jokin vastus/paino, jotta tunnilla on mahdollisuus nousujohteisuuteen. Liikkeille täytyy kuitenkin olla myös vaihtoehto ilman painoa. Ryhti tunnilla keskitytään syvemmin siihen, miten hyvä ryhti koostetaan ja miten se ylläpidetään paikallaan seisten, eri liikkeissä sekä eri tasoissa. Tunnille valitaan liikkeitä, mitkä vahvistavat kehon heikkoja osia ja avaavat kireitä. Tunnille loistava väline on esimerkiksi kuminauha. Liikkuvuustunnilla keskitytään syvemmin vielä hakemaan liikkuvuutta koko kehoon. Tällä tunnilla on hyvä huomioida, että kehossa eri osat tarvitsevat joko stabiliteettia tai mobiliteettia. Vaikka yleisesti kehon tulee olla liikkuva, esimerkiksi lanneranka vaatii tukevuutta ja rintaranka puolestaan liikkuvuutta.

Tunti päätetään kaikille ohjaajille tuttuun cool downiin. Viimeinen osio on kuitenkin nimetty keho rennoksi. Tämä johtuu siitä, että tunnilla annamme asiakkaille valtavan määrän sekä harjoitteita, mutta myös informaatiota mitkä asiakkaan tulisi omaksua ja toteuttaa. Koska suuri määrä informaatiotulvaa aiheuttaa kehoon jännitystilan niin haluamme päättää tunnin niin, että asiakas saa antaa itselleen vapauden vain nauttia liikkeestä ja olla. Pyrimme siis tunnelmalla, musiikilla ja sanoillamme ohjaamaan asiakkaan mahdollisimman rentouttavaan tilaan niin mentaalisesti kuin myös fyysisestikin. Näin asiakas jättää turhat kireydet tunnille ja lähtee kotiin paremman olon kanssa. Tällä luomme viimeisen vaikutelman asiakkaalle ja sen tunnetilan pohjalta hän toivottavasti haluaa tulla tunnille myös seuraavilla kerroilla.

Näillä vinkeillä pääset jo loistavasti alkuun ja voit lähteä kokeilemaan oman TULES ryhmäliikuntatunnin suunnittelua tai ottaa joitain vinkkejä ja palasia mukaan jo pitämillesi tunneille.

Myös nämä asiat löytyvät hyvältä tules-ryhmäliikuntatunnilta

 

 

Mikäli haluat kehittää ammattiosaamistasi palvelemaan paremmin nykymarkkinoiden isoa kohderyhmää ja tarjota heille toimivan ryhmäliikuntatunnin.

Siinä tapauksessa sinun kannattaa tutustua Spine Metodi ryhmäliikunta -koulutukseen.

Spine Metodi ryhmäliikunta -koulutuksen avulla opit ohjaamaan asiakkaillesi ryhmäliikuntatunteja huomioiden heidän tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja niiden aiheuttamat mahdolliset ongelmat.  Opit tuntisisältöjen kautta spesifejä harjoitteita fysioterapian maailmasta, ja opit hyödyntämään oikeanlaista voimaharjoittelua, mitkä auttavat asiakastasi pääsemään eroon kivuistaan.

Spine Metodi ryhmäliikunnan avulla pystyt tarjoamaan parasta mahdollista apua tule-asiakkaillesi ryhmäliikunnan maailmassa!

Tutustu koulutukseemme alla olevasta linkistä.

Lue lisää koulutuksestamme